Blog

 

Kaneel Ceylon of Kaneel Cassia: Wat is het verschil tussen de twee oudste VOC-kruiden?

In de wereld van kruiden en specerijen zijn er enkele namen die meteen bekend in de oren klinken. Kaneel is zo'n naam. Dit veelgebruikte kruid heeft een rijke geschiedenis en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn unieke smaak en aroma. Maar wist je dat er eigenlijk twee soorten kaneel zijn? Kaneel Ceylon en Kaneel Cassia, beide afkomstig uit het Verre Oosten maar met verschillende kenmerken. In deze blogpost duiken we dieper in op het verschil tussen deze twee oudste VOC-kruiden.

1. Herkomst

Laten we beginnen met de herkomst van de twee soorten kaneel. Kaneel Ceylon, ook wel bekend als "echte" kaneel, komt voornamelijk uit Sri Lanka (voorheen Ceylon genoemd), Madagaskar en Seychellen. Het staat bekend om zijn verfijnde smaakprofiel en subtiele zoetheid.

Kaneel Cassia daarentegen wordt voornamelijk geproduceerd in China, Indonesië, Vietnam en India. Het is iets scherper van smaak dan Kaneel Ceylon en heeft een sterker aroma.

2. Uiterlijk

Het visuele verschil tussen Kaneel Ceylon en Kaneel Cassia is vrij duidelijk zodra je ze naast elkaar ziet liggen. Kaneel Ceylon wordt geleverd in dunne rolletjes, die soms als quills worden aangeduid. Deze quills hebben een lichtbruine kleur en kunnen gemakkelijk worden vermalen tot fijne kaneelpoeder.

Kaneel Cassia daarentegen heeft een donkerdere bruine kleur en wordt geleverd in dikkere, stuggere stukken schors. Het is vaak minder fragiel dan Kaneel Ceylon en kan moeilijker te vermalen zijn.

3. Smaakprofiel

Het smaakverschil tussen de twee soorten kaneel is subtiel maar toch onderscheidend. Kaneel Ceylon heeft een delicate, iets wat houterige smaak met een vleugje citrusachtige tonen. Het is ideaal voor het toevoegen van diepte aan zowel zoete als hartige gerechten zonder te overheersen.

Kaneel Cassia daarentegen heeft een krachtigere zoetere smaak met meer  warmte. Het wordt vaak gebruikt in gebak, curries en andere hartige gerechten waarin de sterke smaak goed naar voren kan komen.

4. Gezondheidsvoordelen

Naast hun unieke smaken hebben beide soorten kaneel ook verschillende gezondheidsvoordelen. Kaneel Ceylon staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het bevat ook hogere niveaus van antioxidanten dan Kaneel Cassia, wat gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid.

Kaneel Cassia daarentegen bevat hogere niveaus van coumarine, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de lever. Het wordt daarom aangeraden om Kaneel Cassia met mate te consumeren.

5. Toepassingen

Beide soorten kaneel kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Kaneel Ceylon is geweldig voor het toevoegen van een subtiele zoetheid aan gerechten zoals havermout, smoothies en desserts. Het kan ook worden gebruikt als een smaakmaker in hartige gerechten zoals stoofschotels en curry's.

Kaneel Cassia is vaak de eerste keuze voor het bakken van brood, koekjes en andere zoete lekkernijen waarin een sterkere kaneelsmaak gewenst is. Het kan ook worden gebruikt om warme dranken zoals thee en glühwein op smaak te brengen.

Hoewel beide soorten kaneel afkomstig zijn uit het Verre Oosten, hebben Kaneel Ceylon en Kaneel Cassia elk hun eigen unieke kenmerken. Of je nu houdt van de verfijnde houterige zoetheid van Kaneel Ceylon of de pittige zoetkracht van Kaneel Cassia, beide kunnen heerlijke smaken toevoegen aan je favoriete gerechten.

Of het belangrijk is om te weten welke soort kaneel je gebruikt, zeker wanneer je geïnteresseerd bent in de gezondheidsvoordelen ervan. En de hoeveelheden die je wilt gebruiken .

Dus de volgende keer dat je recept vraagt om kaneelpoeder, weet je nu dat er een keuze is tussen Kaneel Ceylon en Kaneel Cassia. Experimenteer met beide en ontdek welke smaak het beste bij jou past!

© 2015 - 2023 Grobelia's Kruidenwinkeltje - Alle kruiden, specerijen ,thee en veel meer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel